A101A101 Aktüel ÜrünlerEkonomi

A101 Un Fiyatları

A101 Un Fiyatları Güncel Liste, A101 2 Kg Un Fiyatları, A101 5 Kg Un Fiyatları, A101 10 Kg Un Fiyatları Tüm Detaylar Yazımızda...

A101 Un Fiyatları 2023 yılında tarihin en büyük zamlarını alarak gündemi sürekli meşgul eden konulardan biri oldu. Yükselen fiyatların un fiyatlarını haliyle ekmek ve makarna tarzı ürünlerin fiyatlarını bu kadar etkilemesi halkı tedirgin ediyor. Sürekli güncellenen A101 Un Fiyatları 2023 listesini sizin için derledik…

A101 Un Fiyatları 2023 Listesi

  • Gelenek Un Buğday 2 Kg 29,95 TL
  • Yeğenler Un Buğday 2 Kg 22,90 TL
  • Yeğenler Un Buğday 5 Kg 52,50 TL
  • Gelenek Un Tam Buğday 2 Kg 39,00 TL
  • Yeğenler Buğday Unu 10 Kg 105,90 TL
  • Sinangil Buğday Unu 9 Kg 116,90 TL
  • Sinangil Buğday Unu 2 Kg 37,90 TL
  • Sinangil Un 1 Kg 13,95 TL
  • Sinangil Sade Kek Unu 340 G 15,95 TL
  • Tahılsan Siyez Unu 500 G 13,95 TL
  • Tahılsan Tam Çavdar Unu 500 G 13,95 TL

A101’de Hangi Marka Un Satılıyor?

A101 mağazalarında birçok farklı türde un satılmaktadır. Beyaz un, tam buğday unu, çavdar unu ve siyez un gibi her insanın damak tadına hitap edilecek un çeşidi mevcuttur. Bu un markalar ise zaman zaman değişmekler birlikte çoğunlukla şöyledir;

  • Gelenek
  • Yeğenler
  • Sinangil
  • Tahılsan

ŞOK Market Un Fiyatları 2023 yazımız için buraya tıklayın…

A101 Un Fiyatları Ne Kadar Zamlandı?

A101 Un Fiyatları da diğer farklı un fiyatları gibi geçen yıla göre yaklaşık %200 civarı zamlandır. Enflasyon oranlarının düzenli olarak yükselmesi kötü ekonomik şartları tetikleyip her geçtiğimiz gün temel gıda ürünleri başta olmak üzere bütün gıda ve diğer ihtiyaç gruplarının fiyatlarının bir hayli yükselmesine sebep olmuştur. Bu yükselme uzun bir süre durmayacak gibi dururken insanlar marketlere akın edip bu ürünleri stokladıkça fiyatlar tekrar tekrar yükseliyor.

Un Fiyatları

Unların Besin Değeri

Un, ince öğütülmüş tahıl tozundan başka bir şey değildir. Genellikle un için ince taneler kullanılır, ancak Kinoa veya Karabuğday gibi tahıllar da un yapmak için uygundur. Buğday, çavdar, yulaf, arpa, darı ve mısır gibi tahıllara ek olarak, tohumlardan farklı un türleri de yapılabilir. Bunlar arasında nohut gibi baklagiller de vardır, unu ev yapımı Falafel veya Krep için kullanabilirsiniz.

Un çeşitlerinin üretimi sırasında, kullanılan tahıllar farklı ince öğütülebilir. Un öğütüldüğünde tahılların besin açısından zengin kabukları önceden elenmez, ancak doğrudan unun içine girer. Bu şekilde, tahılların hala içerdiği kenar tabakası nedeniyle daha fazla besin içeren tam tahıl unu oluşur.
Bu nedenle, yüksek derecede öğütme ve dolayısıyla daha fazla kabuk içeren un çeşitleri daha koyu ve B vitaminleri ve mineralleri bakımından zengindir. Öte yandan, daha hafif un çeşitleri, tahıl çekirdeğinde bulunan nişasta içerir.

Farklı Un Türleri

Öğütme derecesine bağlı olarak (“ne kadar kabuk dahil?”) ve unun parlaklığına göre, un çeşitleri tip 405’ten (“beyaz un”) tip 1050’ye kadar belirli tiplere ayrılabilir. bunun için, ilgili unu mineral içeriğine göre bir tipe atan sabit kurallar ve yönetmelikler vardır. Bu mineraller potasyum, magnezyum, demir, B vitaminleri ve lif miktarını ifade eder. Sıradan buğday unu tip 405 gibi çok hafif un çeşitleri, örneğin 405 g un başına 100 mg mineral içerir. Tip 1050 gibi daha koyu bir un çeşidi, 1050 g başına 100 mg mineral içerir. Bu nedenle, tip numarası ne kadar düşükse, ilgili unun mineral içeriği o kadar düşük olur.

Bu arada, tam tahıllı un her zaman un, fide ve kabuğu içerir ve bu nedenle tip numaraları verilmez, çünkü mineral içeriği doğal olarak değişebilir. Genel olarak, kepekli un, bütün, öğütülmüş, ezilmiş veya pullanmış tahıllardan, yani tam tahıldan oluşması anlamına gelir. Teorik olarak, bu un türünü 1800 tipi bir unun mineral içeriği ile karşılaştırabilirsiniz.

Buğday, çavdar ve hecelenmiş Unların tip numarası mineral içeriğini gösterir. Rakam ne kadar yüksek olursa, minerallerin içeriği de o kadar yüksek olur.

Şimdi neden birçok tarifin tipik düşük mineralli buğday unu reçete ettiğini merak ediyor olabilirsiniz? Pişirme özellikleri ve farklı un ve un türlerinin kendi tadı birbirinden çok farklıdır. Düşük tip numaralarına sahip hafif unlar zayıf bir tada sahiptir ve klasik pişirme için uygundur, çünkü sıvıyı özellikle hızlı bir şekilde emebilir ve işlenmesi daha kolaydır. Düşük besin içeriğine sahip buğday unu için alternatif olarak hangi un türlerini kullanabileceğinizi aşağıdaki bölümde bulabilirsiniz.

Farklı Un Çeşitleri Ve Kullanımı

Buğday unu ince ve yumuşaktır ve esas olarak pişirme için kullanılır. Yaklaşık %59-72 karbonhidrat, yaklaşık %15 su, %10-12 protein ve %0.92-2.3 yağdan oluşur. Buğday ununun karbonhidrat şeklinde çok fazla enerji ve kalori sağladığını hemen görebilirsiniz. Buğday unu, nötr tadı nedeniyle çok yönlüdür. Bununla birlikte, lif, vitamin ve mineral içeriği oldukça düşüktür, bu nedenle buğday unundan kaçınmalı veya tam buğday unu gibi diğer unlarla değiştirmelisiniz.

Çavdar unu sadece en fazla lif ve mineral içermekle kalmaz, aynı zamanda bize fitokimyasallar da sağlar. Çavdar en eski tahıl türlerinden biridir. Tip 1150 çavdar unu, koyu Rengi ve güçlü tadı nedeniyle ekmek ve tuzlu küçük hamur işleri pişirmek için özellikle uygundur. Kural olarak, saf çavdar unu, mutfak pratiğinde o kadar kolay olmayan işleme için bir maya gerektirir.

Hecelenmiş un (tip 630) buğday ununun özelliklerine benzer, çünkü hecelenmiş ve buğday birbiriyle ilişkilidir. Her iki üründe de yüksek miktarda Gluten (Gluten) bulunur. Bu nedenle, hecelenmiş un kek ve kurabiye pişirmek için buğday unu yerine kullanılabilir. Tip 1050 özellikle ekmek, pizza ve kiş pişirmek için uygundur ve ekstra lif ve mineraller sağlar. Tam tahıllı undan hoşlanmıyorsanız, ancak beyaz un kullanmak istemiyorsanız, Hecelenmiş una (tip 1050) geçebilirsiniz.

Tam tahıl unu, tam tahılın buğday, hecelenmiş veya çavdardan öğütülmesinden yapılabilir. Daha kaba, daha koyu ve tadı normal undan daha güçlüdür. Aynı zamanda daha sağlıklı besinler içerir. Bununla birlikte, yapısı ve tadı nedeniyle, sadece sağlıklı ekmek pişirmek için değil, aynı zamanda kurabiye hamuru ve kek tarifleri için de uygundur. Her zaman daha fazla sıvı (yaklaşık %20) eklenmesi gerektiğini unutmayın, böylece hamur çok kuru ve ufalanmaz. Çok ince hamur işleri için, hecelenmiş un gibi diğer un türlerini tercih etmelisiniz.

Dayanıklılık

Tüm unlarınızı serin, karanlık ve kuru bir yerde (20 derecenin altında bir sıcaklıkta) saklayın!). Açık renkli unların, yani tip 812’ye kadar, koruyuculuğu yaklaşık 1 ila 1 yıl sürerken, koyu renkli unlar (tip 1370’e kadar) yaklaşık 6-8 ay sürmektedir.

Kepekli tahıllar için, onları yaklaşık 6-8 haftadan daha uzun süre saklarsanız, kalitelerinin zarar görebileceğini unutmayın. Daha uzun bir depolama süresi, yağ asitlerinin kabuklardan ve tahıl çekirdeğinden ayrışmasına neden olur ve bu da ununuzun kokmasına neden olur.

*Beyaz un gibi hafif unlar, koyu unlardan ve tam tahıllı unlardan daha uzun ömürlüdür.

Detaylı bilgi için A101 internet sitesine bakabilirsiniz…

ETİKETLER; a101 un fiyatı, a101 un, a101 un fiyatları, a101 un fiyatları 2023, a101 yeğenler un fiyatları, a101 un fiyatları 10 kg, a101 un fiyatları 2 kg, a101 10 kg un fiyat, a101 5 kg un fiyat, a101 1 kg un fiyat, a101 un 10 kg, yegenler un 50 kg fiyat, a101 2 kg un fiyat, a101 un 5 kga101 un 2 kg

Bu Yazıya Oy Vermek İster misin?
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  A101 2 Haziran 2022 Aktüel Ürünler Kataloğu

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Bu Yanlış Bir İşlem